Hadis Savunması isimli eserimizin Otuz Altıncı Dersindeyiz. Bu dersimizde şu sorunun cevabını vereceğiz:
– Bir sahabe bir hadis rivayet ettiğinde, diğer bir sahabe bazen ondan şahit getirmesini, bazen de yemin etmesini istemiş. Sahabeler adil ve güvenilir olduğu halde, onlardan şahit getirmeleri veya yemin etmeleri niçin istenmiştir?
Bu soruya maddeler halinde şöyle cevap verebiliriz:
Hz. İbrahim (as) der ki: “Rabbim bana ölüleri nasıl dirilteceğini göster.” Bunun üzerine Allah der ki: “Yoksa iman etmedin mi?” Hz. İbrahim’in cevabı şöyle olur: “Evet iman ettim, lâkin kalbimin mutmain olması için bunu istiyorum.”
Hz. İbrahim (as) öldükten sonra dirilmeye iman ettiği halde, kalbinin mutmain olması için, Allah’tan ölüleri nasıl dirilteceğini göstermesini istemiş. Aynen bunun gibi, işitmediği bir hadisi ilk defa duyan bir sahabe de kalbinin mutmain olması için, diğer bir sahabeden şahit getirmesini veya yemin etmesini istemiş olabilir. Bu, onun sözüne güvenmediğinden değil; kalbinin mutmain olması içindir.
“Yemek sırasında Peygamberimiz (asm)’ın abdesti var mıydı, yok muydu, bizce meçhuldür.”
İşte kısaca özetini yaptığımız bu sebeplerden dolayı, her zaman değil, bazen, bir sahabenin rivayet ettiği bir hadis için şahit getirmesi istenmiştir.(Buhârî, İstizân, 13) Mesele bu kadar basittir.
Dersimizi burada noktalayalım. Bir sonraki derste görüşünceye kadar Allah’a emanet olun.