Efendimiz (asm), bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
عن أنس بن مالك ، اِنَّ مِنَ النَّاسِ İnsanlardan öylesi vardır ki مَفَاتِيحَ لِلْخَيْرِ مَغَالِيقَ لِلشَّرِّ hayırlar için anahtarlardır, şerler için de kilitlerdir.
Hayır için anahtar olmak; kişinin bir hayır kapısını açıp, insanları o kapıdan girmeye davet etmesidir. İnsanlar da onun davetiyle o kapıdan girerler, yani o hayrı işlerler…
Şer için kilit olmaksa; bir günah kapısının önünde durmak, o kapıyı insanlara kapamak ve insanlara o kapıdan girmemeleri için nasihat etmektir.
Daha basit bir tarifle: Hayır için anahtar olmak; hayra davet etmek; şer için kilit olmaksa, günahtan nehyetmektir…
Şimdi hadise kaldığımız yerden devan edelim:
وَاِنَّ مِنَ النَّاسِ Yine insanlardan öylesi vardır ki مَفَاتِيحَ لِلشَّرِّ مَغَالِيقَ لِلْخَيْرِ hayırlar için kilitlerdir, şerler için de anahtarlardır.
Hayır için kilit olmak; bir hayır kapısını kapatıp, insanların o kapıdan girmesine engel olmaktır. Şer için anahtar olmaksa; bir günah kapısını açmak ve insanları o kapıdan girmeye davet etmektir. Daha basit bir tarifle: Hayrı yasaklamak ve günahı teşvik etmektir…
Şimdi hadisin devamına bakalım:
فَطُوبَى لِمَنْ O kimseye müjdeler olsun ki جَعَلَ اللهُ مَفَاتِيحَ الْخَيْرِ عَلَى يدَيْهِ Allah hayrın anahtarlarını onun eline vermiştir. وَوَيْلٌ لِمَنْ O kimseye de yazıklar olsun ki جَعَلَ اللهُ مَفَاتِيحَ الشَّرِّ عَلَى يدَيْهِ Allah şerrin anahtarlarını onun eline vermiştir. (İbni Mace, Mukaddime: 19, No:237, 1/86; İmam Beyhaki, Şuabu’l-İman, No: 698, 1/455)
Rabbim bizi, hayırların anahtarı, şerlerin kilidi eylesin; hayırların kilidi, şerlerin anahtarı olmaktan da muhafaza etsin. Amin…