1. Delil: Mümtehine suresi 13. Ayet

Sevgili kardeşlerim, asrımızın bir kısım insanını anlamak ne kadar da zor! Bilhassa kendini âlim zannedenleri… Zira Müslümanlar on dört asır boyunca kabir hayatına iman ederken ve “Ey Allah’ım, bizi kabir azabından koru.” diyerek Allah’a sığınırken; şimdi kendini âlim zanneden bir kısım insanlar kabir hayatını inkâr etmekte, sözde buna Kur’an’dan da deliller getirmektedir. Yani –hâşâ- sahabeler, müçtehitler ve on […]

2. Delil: Tevbe suresi 101. Ayet

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz İkinci Delil, Tevbe suresinin 101. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur: وَمِمَّنْ حَوْلَكُمْ مِنَ اْلأَعْرَابِ مُنَافِقُونَ  Çevrenizdeki bedevilerden münafıklar vardır.  وَمِنْ أَهْلِ الْمَدِينَةِ مَرَدُوا عَلَى النِّفَاقِ  Medine halkından da münafıklıkta ısrar edenler vardır.  لاَ تَعْلَمُهُمْ نَحْنُ نَعْلَمُهُمْ  Sen onları bilmezsin, onları biz biliriz.  سَنُعَذِّبُهُمْ مَرَّتَيْنِ Biz onları iki kere azaba uğratıcaz.  ثُمَّ يُرَدُّونَ إِلَى عَذَابٍ عَظِيمٍ Daha sonra […]

3. Delil: Mümin suresi 46. Ayet

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz Üçüncü Delil , Mümin suresinin 46. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur: وَحَاقَ بِآلِ فِرْعَوْنَ سُوءُ الْعَذَابِ Ve Firavun’un adamlarını o kötü azap kuşattı.  النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا  Onlar sabah-akşam ateşe arz olunurlar.   وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ ve kıyamet kopacağı gün (şöyle denilecektir.)  أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ  أَشَدَّ الْعَذَابِ  Firavun hanedanını azabın en şiddetlisine sonkun! Şimdi bu ayet-i kerimeyi […]

4. Delil: Bakara suresi 28. Ayet

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz Dördüncü Delil, Bakara suresinin 28. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur: كَيْفَ تَكْفُرُونَ بِاللَّهِ Allah’ı nasıl inkâr ediyorsunuz,  وَكُنْتُمْ أَمْوَاتاً فَأَحْيَاكُمْ  Halbuki sizler ölüyken sizleri o diriltti,  ثُمَّ يُمِيتُكُمْ  Sonra sizleri öldürecek, ثُمَّ يُحْيِيكُمْ   sonra sizi diriltecek,  ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ  Sonra da ona döndürüleceksiniz. Şimdi, bu ayet-i kerimeyi tahlil edelim: Ayetin başında geçen,  وَكُنْتُمْ أَمْوَاتاً فَأَحْيَاكُمْ  […]

5. Delil: Âli İmran suresi 169. Ayet

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz Beşinci Delil, Âl-i İmran suresinin 169. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur: وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا  Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler zannetmeyin!  بَلْ أَحْيَاءٌ  Bilakis onlar diridirler  عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ  ve Rableri katında rızıklanırlar. Şimdi, bu ayet-i kerimeyi tahlil edelim: Bu ayet-i kerimede, Allah yolunda öldürülenlerin ölü olmadığı […]

6. Delil: Nuh suresi 25. Ayet

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz Altıncı Delil, Nuh suresinin 25. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur: مِمَّا خَطِيئَاتِهِمْ أُغْرِقُوا  (Nuh’un kavmi) günahlarından dolayı boğuldular   فَأُدْخِلُوانَارًا ve ardından da ateşe sokuldular. Şimdi bu ayet-i kerimeyi tahlil edelim. Ancak tahlilimize geçmeden önce bir Arapça kuralı hatırlatmak istiyorum. Arapçada atıf harflerinin farklı görevleri ve manaları vardır. Arapça bilmeyenler için birbirine benzeyen bu edatlar, Arapça […]

7. Delil: En’am suresi 93. Ayet

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz Yedinci Delil, En’am suresinin 93. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur:  وَلَوْ تَرَى إِذِ الظَّالِمُونَ فِي غَمَرَاتِ الْمَوْتِ O zalimleri ölümün şiddetleri içinde bir görseydin!   وَالْمَلآئِكَةُ بَاسِطُوا أَيْدِيهِمْ Melekler onlara ellerini uzatarak (derler ki)  أَخْرِجُوا أَنْفُسَكُمُ  Ruhlarınızı çıkarıp teslim edin   الْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُون Bugün alçaltıcı bir azapla cezalandırılacaksınız.   بِمَا كُنْتُمْ تَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ غَيْرَ الْحَقِّ Allah hakkında […]

8. Delil: Mü’minun suresi 99 ve 100. Ayetler

Kabir hayatının hak olduğuna dair göstereceğimiz Sekizinci Delil, Mü’minun suresinin 99 ve 100. ayetidir. Bu ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur: حَتَّى إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ  Nihayet onlardan birine ölüm gelip çattığında قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ   der ki, Rabbim beni (dünyaya) geri gönder   لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ Ta ki boşa geçirdiğim dünyada iyi işler yapayım  كَلاَّ Hayır! Allah onların bu istediğine “hayır” diyerek cevap verir:  إِنَّهَا […]

9. Delil: Kabir hayatı hakkında altı ayet daha

Sevgili kardeşlerim, eserimizin bu bölümüne kadar kabir hayatı hakkında sekiz ayet-i kerime gösterdik. Sekiz ayet üzerinde beraber tahliller yaptık. Kur’an’dan gösterebileceğimiz daha çok ayet var. Ancak hepsini teker teker tahlil etmek bu esere sığmayacaktır. Bu sebeple bizler, kalan ayetlerden bir kısmını kısaca beyan edecek ve ayetler hakkındaki geniş malumatı tefsir kitaplarına havale edicez. Zira artık […]

10. Delil: Kabir hayatı hakkında Hadis-i Şerifler

Sevgili kardeşlerim, eserimizin bu on bölümüne kadar, kabir hayatını Kur’an’dan on dört ayet-i kerimeyle ispat ettik. Bu bölümde ise kabir hayatı hakkındaki hadis-i şeriflerden bahsedeceğiz. Hadislere geçmeden önce şu noktaya dikkat çekmek istiyorum: Kabir hayatını inkar edenlerin hepsi aynı zamanda hadis inkarcısıdır. Kendi görüşlerine zıt bir hadis gördüklerinde hemen “Bu hadis uydurmadır.” derler. Sonra siz onlara: “İnkar ettiğiniz […]

11. Delil: Kabir hayatı hakkında alimlerin beyanı

Kabir hayatına dair eserimizin bu bölümünde âlimlerin sözlerini inceliyeceğiz. Onların sözlerine geçmeden önce, genel bir kaideden bahsetmek istiyorum. Bu kaide şudur: Bir fende veya sanatta, ihtilaf edilen bir meselede, o fennin ve sanatın dâhilerinin sözü geçer. O fenden ve sanattan olmayan birisi, ne kadar da dâhi olsa sözü orada geçmez ve onun sözüne itibar edilmez. Bir […]

12. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 1

Eserimizin bu bölümüne kadar kabir hayatını Kur’an’dan on dört ayetle, hadis-i şeriflerle ve icma denilen alimlerin ittifakını beyanla ispat ettik. Eserimizin bundan sonraki bölümlerinde, kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vericez.Cevabını vereceğimiz ilk sözleri şöyle, onlar diyorlar ki:- Kur’an’da kabir hayatıyla ilgili hiçbir ayet yoktur. Eğer kabir hayatı olsaydı Kur’an’da zikredilmiş olurdu. Kur’an’da olmaması, bu hayatın var […]

13. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 2

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz İkinci Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: Kıyamet bir yargılama günüdür. Yargılama olmadan ceza olmaz. Kabirde ise yargılama söz konusu değildir. O hâlde kabirde azap olmamalıdır. İşte onlar böyle diyorlar. Onlara cevaben deriz ki: Kur’an’da Hz. Nuh’un kavmi, Hz. Hud’un kavmi, Hz. Salih’in kavmi ve diğer peygamber kavimlerinin […]

14. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 3

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Üçüncü Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: “Bir suçun cezası bir defa verilir. Aynı suçtan tekrar tekrar cezalandırmak yüce Allah’ın şanına yakışmaz. Bu durumda kabir azabının da olmaması gerekir. Aynı suçtan hem kabirde hem de ahirette ceza görmek Allah’ın rahmetine uygun değildir.” İşte onlar böyle diyorlar. […]

15. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 4

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Dördüncü Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: Neml Suresinin 80. ve Rum suresinin 52. ayetinde: “Kuşkusuz sen ölülere işittiremezsin.” buyrulmuş. Ölülerin bir şey işitmemesi, kabirde bir hayatın olmadığına delalet etmektedir. Zira hayatları olsaydı, elbette işitirlerdi. Madem işitmiyorlar, o halde kabir hayatı yoktur. Onların bu sözlerine cevap olarak önce “Sübhanallah” diyoruz. Sonra da: “Yahu […]

16. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 5

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Beşinci Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: “Müşriklerin ve diğer zalimlerin azaba uğrayacağı Kur’an’da birçok ayette beyan edilmektedir. Ancak bütün bunlar kıyametten sonradır. Mesela, Âl-i İmran 56’da: Küfre sapanlar var ya, işte onlara dünyada ve ahirette şiddetle azap edicem. Tevbe 74’de: …Eğer tövbe ederlerse kendileri için hayırlı olur. Eğer […]

17. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 6

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Altıncı Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – Nahl suresi 21. ayette şöyle buyrulmaktadır: Onlar diriler değil, ölülerdir. Ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. Bu ayette, onların diri değil, ölü olduğu ve ne zaman dirileceklerini bilmedikleri beyan buyrulmuştur. Demek, sadece mahşer günü diriliş vardır. Ayette geçen, hem “diri değil, ölü oldukları” ifadesi, […]

18. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 7

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Yedinci Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – Duhan suresi 56. Ayette, “Orada ilk ölümden başka bir ölüm tatmazlar.” buyrulmuştur. Demek, insan bir defa öldürülecektir. Bu durumda kabirde dirilme olmamalıdır. Çünkü kabirde diriltilir ve bir daha öldürülürsek, mahşer öncesi bir daha diriltilmemiz gerekecektir. Bu durumda da ölümü iki defa tatmış […]

19. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 8

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Sekizinci Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – Yasin suresi 51. ayette şöyle buyrulmuş: Sûra üflendiğinde bir de bakarsın ki onlar kabirlerinden kalkıp Rablerine koşarak giderler. Bu ayet, kabir hayatının yokluğuna işaret etmektedir. Evet onlar böyle diyorlar. Bu ayet, kabir hayatının yokluğuna delilmiş. Onların bu sözlerine ben cevap veremiyorum. […]

20. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 9

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Dokuzuncu Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – Âli İmran suresi 185. ayette şöyle buyrulmuştur: “Her canlı ölümü tadacaktır. Ve ancak kıyamet günü, yaptıklarınızın karşılığı size tastamam verilecektir.” – Kur’an, bu ve benzeri ayetleriyle, amellerimizin sevabının kıyamet günü ödeneceğini beyan buyurmaktadır. Hâlbuki kabir hayatı inanışına göre, amellerimizden dolayı […]

21. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 10

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz Onuncu Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – İnfitar suresi 4. ayette şöyle buyrulmuştur: “Kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman; insanoğlu ne yaptığını ve ne yapmadığını görür.” – Bu ayette insanın, ne yaptığını ve ne yapmadığını kabirden çıktığında bileceği haber verilmiştir. Hâlbuki kabir hayatı inancına göre kişi zaten daha kabirdeyken […]

22. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 11

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz On Birinci Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – İsra suresi 52. ayette şöyle buyrulmuştur: “Sizi çağıracağı gün, ona hamd ederek uyarsınız ve çok az bir süre kaldığınızı zannedersiniz.” – Allah Teâlâ bu ayette ölümü uykuya benzetmektedir. Nasıl saatlerce uyuduğumuz halde, zaman kavramını yitirip bir göz kırpması kadar uyuduğumuzu […]

23. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 12

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz On İkinci Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – Âdiyat suresi 9 ve 10. ayetlerde şöyle buyrulmuştur: “İnsan, kabirlerde bulunanların çıkarılacağı ve kalplerde olanların ortaya konulacağı bir zamanın geleceğini bilmez mi?” – Bu ayet, kalplerde olanların mahşer günü ortaya çıkarılacağını bildiriyor. Hâlbuki kabir hayatı inancına göre, kalplerde […]

24. Bölüm: Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap: 13

Kabir hayatını inkar edenlerin sözlerine cevap vermeye devam ediyoruz. Cevabını vereceğimiz On Üçüncü Sözleri şu: Onlar diyorlar ki: – Kabirden kalkışın anlatıldığı Yasin suresinin 52. ayet-i kerimesinde: “Bizi uykumuzdan kim kaldırdı?” buyrulmuştur. Bu ayet-i kerime gösterir ki, kabir hayatı ve azabı uyku gibi bir şeydir. İnsan uykusunda kâbus gördüğünde nasıl sıkıntı çekiyorsa, onlar da kabirde uyurlarken bir azap kâbusu […]